Carregant...
 

CV0223-2021 Consulta vinculant a tributs, de 26 d'octubre del 2021, en relació amb els requisits per aplicar la determinació objectiva en els rendiments d’activitats econòmiques

Inclòs per:
AATF
Tipus
Consulta vinculant Dept. Tributs i Fronteres
Descripció:
CV0223-2021 Consulta vinculant a tributs, de 26 d'octubre del 2021, en relació amb els requisits per aplicar la determinació objectiva en els rendiments d’activitats econòmiques
Data document:
26/10/2021
Impostos relacionats:
IRPF
Texte:

Consulta vinculant en relació amb els requisits per aplicar la determinació objectiva en els rendiments d’activitats econòmiques

Número de consulta CV0223-2021
Data d’emissió 26/10/2021
Normativa Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques

Consulta
En aquest apartat es reprodueix la consulta sense les dades de la persona o l’entitat que la formula

ANTECEDENTS

Consulta Vinculant – Consideració d’activitat empresarial o professional en el règim de determinació objectiva

El consultant:

EXPOSA

Que, d’acord amb el que disposa l’article 65 de la Llei 21/2014, del 16 d’Octubre, de Bases de l’Ordenament Tributari i l’article 25 del Reglament de desenvolupament de la mateixa, interessa formular la següent Consulta Tributària, els efectes de la qual serien aplicables en les operacions la naturalesa de les quals s’expressa en l’escrit de consulta.

En aquest sentit, es manifesta que en el moment de presentar la present consulta vinculant no s’està tramitant cap procediment o recurs administratiu relacionat amb el plantejat a la consulta.

La consulta seria aplicable per l’exercici 2021 i següents.

DESCRIPCIÓ DELS FETS

El consultant desenvolupa una activitat econòmica com Agent Financer (CAEA 671200) inscrita en el registre de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA). Dita activitat va associada a un contracte d’agència amb una entitat del sistema financer del Principat, també autoritzada i inscrita per l’AFA.

Es va acollir al sistema de determinació objectiva de l’impost sobre la renda de les persones físiques (en endavant IRPF) dels rendiments de les activitats econòmiques, atès que complia els requisits establerts a la legislació vigent.

A l’exercici 2019 la xifra neta de negocis va superar puntualment els 150 milers d’euros. El sistema informàtic del Departament de Tributs i Fronteres del Govern d’Andorra (en endavant DTF) va considerar dita activitat com a “professional”, motiu pel qual va excloure al consultant del sistema de determinació objectiva, passant a tributar l’IRPF de l’exercici 2020 per determinació directa.

NORMATIVA APLICABLE

- Decret legislatiu del 19-2-2020 de publicació del text refós de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra.
- Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques.
- Decret del 23-07-2014 pel qual s’aprova el Reglament d’aplicació de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, i la modificació del Reglament de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals.

ANTECEDENTS APLICABLES

L’article 17 de la Llei de l’IRPF estableix el llindar de la xifra d’ingressos per optar al sistema determinació objectiva dels rendiments d’activitats econòmiques. Aquests no han de superar en l’exercici immediatament anterior els 300.000 euros o 150.000 euros si es tracta d’activitats professionals.

L’article 3.4 del Reglament de l’IRPF especifica, a efectes d’aquest impost, el què es considera activitat professional:

“Als efectes del compliment dels requisits per acollir-se a l’opció de determinació objectiva dels rendiments de les activitats econòmiques, s’entén per “activitat professional” l’exercici d’una professió per a la qual es requereixi estar en possessió d’una titulació universitària”.


Així doncs per considerar-se “activitat professional” a efectes de l’IRPF, cal no només l’exercici d’una professió sinó que aquesta requereixi estar en possessió d’una titulació universitària.

L’article 27 de la Llei 7/2013, del 9 de maig, sobre el règim jurídic de les entitats operatives del sistema financer andorrà i altres disposicions que regulen l’exercici de les activitats financeres al Principat d’Andorra estableix la definició d’un agent financer i els seus requisits. Aquesta estableix que la finalitat de l’agent és la promoció dels serveis d’inversió i o auxiliars de l’entitat que el designa i sota la seva plena responsabilitat. I qui el designa són les pròpies entitats, que han de verificar la reconeguda honorabilitat empresarial i professional, els coneixements generals, comercials i professionals apropiats per poder comunicar amb precisió al client o potencial client tota la informació pertinent sobre el servei proposat.

La legislació vigent, no requereix als agents financers la necessitat d’estar en possessió d’una titulació universitària per realitzar dita activitat. Fins i tot, ni tan sols els assessors financers, que es consideren una entitat operativa pròpia del sistema financer, tampoc tenen aquest requisit.

En conseqüència, l’activitat d’agent financer NO es tracta d’una activitat “professional” a efectes impositius en compliment dels requisits establerts a l’article 3.4 del reglament de l’IRPF del sistema de determinació objectiva de la renda d’activitats econòmiques, sinó d’una activitat “empresarial”; essent d’aplicació el llindar de 300 milers d’euros i no el de 150 milers d’euros aplicat.

MANIFESTACIÓ EXPRESSA

Es manifesta expressament que al moment de presentació de la present consulta, no es té coneixement de que s’ estigui tramitant un procediment o recurs administratiu relacionat amb el règim, la classificació o la qualificació tributària que li correspongui al cas aquí plantejat.

QÜESTIÓ PLANTEJADA

És correcta la interpretació exposada en els antecedents aplicables? És a dir, es pot entendre, que l’activitat d’agent financer és una activitat “empresarial” i no “professional” a efectes del sistema de determinació objectiva de les rendes d’activitats econòmiques?

Es pot considerar doncs, que mentre no es superi en l’exercici immediatament anterior els 300.000 euros, es manté el sistema de determinació objectiva?

Resposta

En referència a la vostra qüestió relacionada amb l’exclusió de l’opció de la determinació objectiva, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, a l’article 17.1, disposa el següent:

Article 17. Determinació objectiva dels rendiments de les activitats econòmiques

1. Els obligats tributaris la xifra de negocis dels quals en l’exercici immediatament anterior no superi els 300.000 euros es poden acollir a la determinació objectiva dels rendiments de les activitats econòmiques.

Per als casos d’obligats tributaris que desenvolupin activitats professionals, la xifra de negocis perquè es puguin acollir a la determinació objectiva és de 150.000 euros.

En el cas que l’any immediatament anterior s’hagi iniciat una activitat, pel còmput dels límits esmentats la xifra de negocis s’elevarà a l’any.”


Per la seva banda, el Decret del 23-07-2014 pel qual s’aprova el Reglament d’aplicació de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, i la modificació del Reglament de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals, a l’article 3, desenvolupa els requisits de l’opció de determinació objectiva. Concretament, els apartats 3 i 4 d’aquest article, en relació amb l’exclusió de la determinació objectiva, estableixen el següent.

Article 3. Determinació objectiva dels rendiments de les activitats econòmiques
[…]

3. L’obligat tributari queda exclòs de l’opció de determinació objectiva dels rendiments de les activitats econòmiques quan no es compleixi el que disposa l’article 17 apartat 1 de la Llei de l’impost. L’exclusió té efectes des de l’inici del període impositiu immediatament posterior a aquell en què es produeixi aquesta circumstància.
L’exclusió suposa que l’obligat tributari ha de determinar la seva base de tributació segons el mètode de determinació directa.

4. Als efectes del compliment dels requisits per acollir-se a l’opció de determinació objectiva dels rendiments de les activitats econòmiques, s’entén per “activitat professional” l’exercici d’una professió per a la qual es requereixi estar en possessió d’una titulació universitària.”


D’acord amb aquests preceptes, si per efectuar l’activitat econòmica d’agent financer no és necessari estar en possessió d’un titulació universitària oficial, a l’efecte d’aplicar el règim de determinació objectiva no serà aplicable el llindar previst per a les activitats professionals. Consegüentment, si la xifra de negoci del període impositiu 2019 no va superar els 300.000 €, el consultant no quedarà exclòs de la determinació objectiva per determinar el rendiment net de la seva activitat econòmica corresponent a l’any 2020.