Carregant...
 

CV0257-2022 Consulta vinculant a tributs, del 4 d’agost del 2022, en relació amb la donació entre familiars de la nua propietat d’un bé immoble ubicat a Andorra

Inclòs per:
AATF
Tipus
Consulta vinculant Dept. Tributs i Fronteres
Descripció:
CV0257-2022 Consulta vinculant a tributs, del 4 d’agost del 2022, en relació amb la donació entre familiars de la nua propietat d’un bé immoble ubicat a Andorra
Data document:
04/08/2022
Impostos relacionats:
Impost Plusvàlues Immobiliàries, ITP
Texte:

Consulta vinculant en relació amb la donació entre familiars de la nua propietat d’un bé immoble ubicat a Andorra.

Número de consulta CV0257-2022
Data d’emissió 04/08/2022
Normativa Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials del 29 de desembre del 2000
Decret legislatiu del 26-8-2020 de publicació del text refós de la Llei 21/2006, del 14 de desembre, de l’impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries

Consulta
En aquest apartat es reprodueix la consulta sense les dades de la persona o l’entitat que la formula

Consulta vinculant en relació a la tributació per donació de la tercera part indivisa de la nua propietat d’un immoble segons grau consanguinitat.

Que d’acord amb allò que disposa l’article 65 del text refós de la Llei 21/2014, de 16 d’octubre, de bases de l’ordenament tributari i l’article 25 del Reglament d’aplicació dels tributs, per mitjà del present escrit desitja plantejar una Consulta Tributària, relativa als fets i normes tributàries que s’exposen a continuació. El període aplicable és l’exercici 2022 i següents.

Als efectes pertinents, els consultants fan constar expressament que en el moment de lliurar la present consulta, no s’està tramitant cap procediment o recurs administratiu relacionat amb el règim, la classificació o la qualificació tributària del tribut objecte de consulta.

La present consulta té com objectiu conèixer quin és el criteri d’aquest Departament de Tributs i de Fronteres, en relació a la tributació en la casuística específica per aquest sol·licitant:

Antecedents

Els consultants: el Sr. A, la Sra. B i la Sra. C són germans per part de pare, el Sr. D, que va morir al 2010. La Sra. F és mare de la Sra. B i de la Sra. C i fou parella estable del Sr D.

El Sr. D va morir intestast i sense cap disposició d’última voluntat. Per tal de repartir els seus béns, els tres germans van ser declarats hereus a parts iguals i la Sra. F (parella estable del difunt) usufructuària de la totalitat dels béns. Posteriorment es va addicionar a l’inventari dels béns un immoble situat a Andorra que per error es va ometre a l’inventari de béns a l’any 2010 i s’adjudicà la nua propietat del pis als tres germans per parts iguals i com a usufructuària a la Sra. F.

QÜESTIÓ PLANTEJADA

El Sr. A desitja cedir la nua propietat de la seva tercera part indivisa a les dues germanes a parts iguals sense que aquestes hagin de satisfer cap quantitat al cedent. L’escriptura s’atorgarà a la Notaria com una donació.

CONSULTA: la donació de la nua propietat de la tercera part per part del transmitent el Sr. A a les seves dues germanes a parts iguals, atesa la seva consanguinitat:

  • queda exempta de satisfer l’import corresponent a les transmissions patrimonials?
  • quin tipus de taxa gravaria el nou atorgament?

Resposta

En relació amb la vostra qüestió relacionada amb la tributació sobre la transmissió de la nua propietat d’un bé immoble ubicat a Andorra, el Decret legislatiu del 26-8-2020 de publicació del text refós de la Llei 21/2006, del 14 de desembre, de l’impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, a l’article 3.1, en relació amb el fet generador, disposa el següent:

Article 3. Fet generador

1. Estan subjectes a aquest impost les plusvàlues que es posin de manifest en les transmissions patrimonials, oneroses o lucratives “inter vivos”, de tota classe de béns immobles, així com en la constitució o en la cessió de drets reals sobre els béns immobles.”


La mateixa Llei, a l’article 4.4, preveu una exempció aplicable a les plusvàlues derivades de transmissions a títol gratuït efectuades entre persones unides amb un determinat grau de consanguinitat:

Article 4. Exempcions

Resten exemptes de l’impost:

4. Les plusvàlues derivades de les transmissions a títol gratuït de béns immobles així com les procedents de constitucions o cessions de drets reals sobre els mateixos béns, realitzades entre cònjuges, entre persones que integrin les unions estables de parella, regulades a la Llei 4/2005 qualificada de les unions estables de parella, del 21 de febrer, o les realitzades entre persones físiques que tinguin un grau de parentiu per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent o col·lateral fins a tercer grau.”


Segons la informació proporcionada, es transmetrà mitjançant donació la nua propietat d’un bé immoble entre persones físiques que tenen un únic progenitor en comú. Per tant, tenint en compte que es tracta d’una transmissió a títol gratuït i el vincle de parentiu entre el transmitent i els adquirents, en el cas en qüestió la plusvàlua derivada d’aquesta transmissió estarà subjecta a l’impost i hi podrà ser aplicable l’exempció per grau de parentiu.

Per la seva banda, el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials, del 29 de desembre del 2000, a l’article 3.1, sobre el fet generador, estableix el següent:

Article 3. Fet generador

1. Són transmissions patrimonials subjectes a aquest impost les transmissions, a títol onerós o a títol lucratiu inter vivos, de tota classe de béns immobles així com la constitució i la cessió de drets reals sobre els béns immobles.”


Altrament, la mateixa Llei, a l’article 4.5, quant a l’exempció per vincle parentiu, estableix el següent:

Article 4. Exempcions

Resten exemptes de l’impost:

5. Les transmissions a títol gratuït de béns immobles així com les constitucions o cessions de drets reals sobre els mateixos, realitzades entre cònjuges, entre persones que integrin les unions estables de parella regulades a la Llei 4/2005, del 21 de febrer, qualificada de les unions estables de parella, o les realitzades entre persones físiques que tinguin un grau de parentiu per consanguinitat o adopció en línia descendent, ascendent i/o col·lateral fins a tercer grau.”


De la mateixa manera que en l’impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, vistes les característiques de la transmissió, l’adquisició de la nua propietat del bé immoble ubicat a Andorra estarà subjecta a l’impost i hi podrà ser aplicable l’exempció per grau de parentiu.